Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Elektronska obvestila

Vreme

Iz stare galerije

V soboto, 2. junija 2018 se bomo odpravili na izlet za vse generacije. Obiskali bomo Tolminsko in si ogledali Kolovrat – muzej na prostem (Pot miru) in Tolminska korita. Pot nas bo vodila tudi skozi Italijo.

DAN: Sobota, 2. junij 2018.

PREVOZ: Organiziran (avtobus).

ZBOR IN ODHOD: Pred planinsko sobo, ob 7.00 uri.

CILJNA SKUPINA: Starejši člani društva, mladi planinci, družine in vsi ostali ljubitelji gorske narave.

ZAHTEVNOST: Lahka označena in zavarovana sprehajalna turistična pot.

ČAS HOJE: Do 4 ure »čiste« hoje in ena ura za postanke in odmore.

PREDVIDEN POVRATEK: Do 20. ure.

OPREMA: Vremenu primerna planinska oprema za sredogorje, zlasti primerna obutev (treking), palice, zaščita proti dežju, zaščita proti soncu.

HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika ali v Okrepčevalnici Tolminska korita (frika).

VODNIKA: Marijan Denša (VGN) in Lucija Grudnik (VPZS).

PRIJAVE: Marijan Denša: 041 657 634 do četrtka, 31. maja do 20. ure oziroma do zasedbe mest.

Priporočamo hitre prijave, ker je število mest v avtobusu omejeno.

Za člane planinskih krožkov (in njihove spremljevalce) sprejemajo prijave mentorice in mentor planinskih krožkov.

OBVEZNI SO VELJAVNI OSEBNI DOKUMENTI ZA POTOVANJE V TUJINO!

PODROBNOSTI:

Z avtobusom se bomo odpeljali na Tolminsko in se v vasi Voljče usmerili proti razglednemu Kolovratu (1115 m), kjer je na samem grebenu (kota Klabuk, 1114 m) čezmejni muzej na prostem, ki ohranja spomin na norosti prve svetovne vojne. Muzej je del Poti miru vzdolž nekdanje Soške fronte. Ogledali si bomo ohranjene in restavrirane strelske jarke, kaverne, mitralješka gnezda, predvsem pa občudovali širne razglede na Alpe in Benečijo.

Lani je bila na tem mestu ponazoritev znamenite bitke pri Kobaridu (Čudež pri Kobaridu), ko je v 12. soški ofenzivi avstrijska vojska z izdatno pomočjo nemške (taktika bliskovitega napada) krepko porazila italijansko in jo pognala vse do Piave.

Nato se bomo skozi vasici Livek in Idrsko odpeljali v Zatolmim, tam se bomo v okrepčali, najbolj lačni (in pogumni) lahko tudi z znamenito tolminsko friko (ena frika je za poldrugega bika). Po malici se bomo odpravili na ogled Tolminskih korit, ki spadajo med najzanimivejše in najlepše soteske pri nas. Znamenitosti so: edini primer sotočja v koritih v Sloveniji, najnižja točka Triglavskega narodnega parka, Dantejeva jama, Medvedova skala, Hudičev most, izvir termalne vode, …

Sledi vrnitev domov preko sedla Predel in skozi Italijo (osebna izkaznica ali potni list). Med vožnjo bomo spoznali nekaj naravnih in kulturnih znamenitosti.

Izlet bo v vsakem vremenu.
V primeru slabega vremena imamo »plan B«.

Pridite, luštno bo!

Povezave:

http://www.potmiru.si/panorame/kolovrat.html

https://www.youtube.com/watch?v=wOpAH4lhc5o

https://www.google.com/search?q=tolminska+korita&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjH2tjL2YrbAhWJyKQKHZ5-DtoQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1280&bih=859

Brez komentarjev.