Sponzorji

Farbanca – dežurstva

Publikacije društva

Elektronska obvestila

Vreme

Iz stare galerije

Naravovarstveno akcijo DAN ODPRTIH VRAT FARBANCE, s katero smo se pridružili svetovnemu naravovarstvenemu dnevu WORLD CLEAN UP DAY smo izpeljali po načrtu in še boljše.

Izvedli smo vzpon na Farbanco, otroške delavnice in predstavitev ekološke ter funkcionalne sanacije koče.

Vzpon smo razdelili na pohodniški in kolesarski del. Najprej smo na izhodišču spoznali problematiko invazivnih tujerodnih vrst, ki so se po žledolomu obilno razbohotile na skladiščih lesa ob Mostnem grabnu in tudi na parkirišču izhodišča na Farbanco.

Planinska pot na Farbanco je bila pričakovano čista, našli smo le nekaj skritih smeti. Očitno so se onesnaževalci ravnali po načelu, »česar ne vidim, tega ni«. Vendar je ostro oko predsednika društva zaznalo vse, kar ne sodi v naravo.

Žal so bile bolj onesnažene poti do izhodišča, tam so udeleženci akcije nabrali kar nekaj vrečk odpadkov, predvsem plastenk in embalaže hitrih prigrizkov. Očitno so gobarji in sprehajalci manj ozaveščeni, kot smo planinci.

Na Farbanci je bilo živahno, saj se niso vsi obiskovalci udeležili čistilnega pohoda. Otroci so ustvarjali v planinskih delavnicah, ostali obiskovalci počivali v senci ali na soncu.

Pohodniki in kolesarji so se najprej okrepčali, nato je predsednik društva predstavil ekološko sanacijo koče. Posebej smo bili veseli planincev – gostov iz drugih društev, z veseljem smo jim razkazali naše pridobitve.

Brez komentarjev.