PD Nazarje, odsek za varstvo gorske narave, razpisuje
FOTOGRAFSKI NATEČAJ 2014 na temo POT NA GORO = SKRB ZA GORO.

Natečaj organiziramo v okviru praznovanja 15. obletnice ustanovitve PD Nazarje.
Cilj natečaja je priprava razstave ob mednarodnem dnevu gora (11. december).

Namen natečaja je seznanitev članov PD Nazarje in širše javnosti s problematiko varstva gorske narave pri gibanja v gorah: primerna uporaba planinskih poti, varstvo pred erozijo, varovanje habitatov ogroženih in redkih vrst, pravilno gibanje po brezpotjih ali v snegu, vključno z aktivnostmi in prizadevanji za pravilno vzdrževanje in uporabo planinskih poti.

Vsaka pot na goro in nazaj vsaj del poti poteka po narejeni, vzdrževani in označeni poti: cesti, kolovozu, vlaki, mulatjeri, stezi, zavarovani smeri …
Vsaka pot na goro je doživljanje ter spoštovanje gore in poti ter njenega upravljavca.

Pogoji sodelovanja:

1. Vsebina fotografij lahko obravnava različne načine »potovanja na goro«, torej gibanja v gorskem svetu v skladu z namenom natečaja.

2. Sodelujejo lahko vsi člani PD Nazarje s plačano članarino za leto 2014.

3. Vsak udeleženec lahko sodeluje z največ petimi barvnimi ali ČB digitalnimi fotografijami. Zaželeno je, da so posnete v gorskem svetu Slovenije in v letu 2014, kar pa ni pogoj.

4. Vsaka fotografija naj bo poimenovana (naslovljena).

5. Poslane fotografije morajo biti v celoti avtorsko delo sodelujočega, za kar ta tudi prevzema vso odgovornost.

6. Fotografije morajo biti v JPEG oz. JPG formatu, v standardni barvni paleti RGB. Izvorna velikost fotografij mora biti najmanj 1600 slikovnih pik x 1200 slikovnih pik (1,92 Mp).

7. Avtor se na razpis prijavi s poslanimi fotografijami. Ob tem sporoči tudi svoje podatke: Ime in priimek, naslov, ter kontakt (telefonska številka, e-naslov).

8. S poslanimi fotografijami in podatki avtor sprejema pogoje sodelovanja na razpisu.

9. Fotografije bomo sprejemali v obdobju od 15. novembra do vključno 23. novembra 2014. Fotografije, prejete izven tega obdobja bodo zavrnjene.

10. Avtor naj pošlje fotografije in podatke na spletni naslov pd.nazarje@gmail.com. Naslov sporočila naj bo »FOTO NATEČAJ_Ime_Priimek avtorja«.

11. Sprejete fotografije bo v obdobju od 25. do 30. novembra 2014 ocenila strokovna žirija v sestavi: Uroš KOTNIK, predsednik, Marija LEBAR in Igor SOLAR, ki bo najboljše fotografije (do največ 24 fotografij) izbrala za razstavo.

12. Pri izboru bo žirija upoštevala: skladnost s tematiko natečaja, sporočilnost, estetsko vrednost, izvirnost in tehnično dovršenost fotografij. Žirija bo pri izboru upoštevala, da so avtorji fotografski ljubitelji (amaterji) in ne profesionalni fotografi.

13. Fotografije ne smejo biti digitalno manipulirane (montaže iz drugih fotografij ipd.). Dovoljeni so minimalni popravki (svetlenje, kontrast, barvna in tonska korekcija, ipd.), ki ne smejo spreminjati vsebine fotografije.

14. Izidi žirije so nepreklicni in bodo objavljeni skupaj z vsemi izbranimi fotografijami na spletni strani PD Nazarje. Avtorjem najboljših del bodo ob odprtju razstave podeljena zlata, srebrna in bronasta, lahko pa tudi posebna priznanja.

15. Dodatne informacije: Marijan DENŠA, GSM: 041 657 634.

16. Pogoji razpisa so objavljeni na oglasnih tablah in na spletni strani PD Nazarje.

Predsednik PD Nazarje
Marjan Ostruh

Načelnik Odseka za varstvo gorske narave
Marijan Denša